Røgfri Skoletid: Dialogguide og hjælpekort

Find inspiration til, hvordan man tager dialogen med elever, der har svært ved at overholde Røgfri Skoletid.

Røgfri Skoletid

Fra den 31. juli 2021 er røgfri skoletid blevet et lovkrav på alle ungdomsuddannelser. Det betyder, at elevernes skoledag skal være uden røg, damp og snus – både på skolens område og udenfor matriklen.

Alle medarbejdere opfordres til at hjælpe med at håndhæve reglerne, hvis elever ryger/snuser i f.eks. timerne, i pauserne, på gangene eller i de nære omgivelser.

Håndhæv reglerne –  med venlig dialog

Det kan være svært at konfrontere elever, der ikke overholder reglerne om tobak- og nikotinfri skoledag. Det er altid en god idé at indlede snakken med forståelse for elevens nikotintrang frem for at konfrontere dem i en hård tone.

Her finder du hjælp til at indlede snakken, når en elev ryger/tager snus i skoletiden. Du kan også hente og printe dialogguiden og hjælpekortet nederst på siden.

Dialogguide

  1. "Hej – man må jo faktisk ikke ryge/tage snus i skoletiden. Hvis det er fordi, du har svært ved at klare dig gennem skoledagen uden nikotin, har jeg nogle gode muligheder for hjælp, som du kan benytte dig af"

  2. "Hej – har du brug for hjælp til at lade dine cigaretter/snus ligge mens du er i skole? Her kan du få hjælp, hvis trangen bliver for stor i løbet af skoledagen"

  3. "Hej – jeg kan godt forstå, hvis det er svært at klare sig igennem en skoledag helt uden at ryge/tage snus, hvis du føler en stærk trang. Men jeg vil gerne hjælpe dig med nogle løsninger."

Når du har indledt dialogen, kan du give eleven hjælpekortet med de forskellige muligheder for professionel hjælp til at undvære nikotin – eller at stoppe helt. Se mere nedenfor.

Hjælpekort: Gratis hjælp til at håndtere nikotintrangen for elever

Skoledagen er nikotinfri. Det betyder at alt røg, damp og snus ikke er tilladt, så længe du er i skole. Heller ikke, hvis du forlader skolens område.

Der er hjælp at hente, hvis du har svært ved at komme igennem skoledagen uden at ryge eller tage snus. Du kan få hjælp, uanset om du ønsker at droppe nikotinen helt eller bare gerne vil klare en skoledag uden.

Stoplinien – gratis telefonrådgivning med udgangspunkt i dit behov og dine ønsker

Ring på 80 31 31 31 for at tale med en professional rådgiver. Du kan også sende en sms med teksten ”rygestop” eller ”snusfri” til 1231 for at blive ringet op. Du kan også læse mere på stoplinien.dk.

XHALE – gratis app som kan hjælpe dig igennem en nikotinfri skoledag

Her kan du se, hvordan andre klarer at skære ned og håndtere nikotintrangen. Hent appen ned på din telefon og opret en profil for at komme i gang. Læs mere og hent appen på xhale.dk.